'De Souterrain'

Ruim 160 jaar geleden, daalden een 100-tal mijnwerkers af in de heuvelrug tussen Schelde en Leie om er de “Souterrain” uit te delven, een scheepvaarttunnel die van 1861 tot 1974 in de streek synoniem stond voor een bijna mythische plek aan de vaart tussen Zwevegem-Knokke en Moen.

‘Mollenwerk’

Bij het uittekenen van het Kanaal Bossuit-Kortrijk stonden de aannemers indertijd voor een enorme uitdaging toen ze in Moen geconfronteerd werden met een brede heuvelrug.

Omdat het uitgraven van het volledige kanaal op die plaats met de toen beschikbare middelen haast onbegonnen werk was, werd er besloten een tunnel te graven genaamd “Souterrain”. De tunnel was 611 meter lang, 6 meter breed en had een vrije hoogte boven de waterlijn tussen de 2,5 à 3,5 meter.

Heel veel mensen hebben in hun kindertijd kennis gemaakt met deze ietwat mysterieuze locatie. Het was een omgeving van avontuur, spanning, ravotten, wildernis en kattenkwaad uithalen. Eenmaal iets ouder, verscheen er bij het horen van het woord ‘souterrain’ meestal een glimlach op het gezicht. Het was namelijk ook een pleisterplaats waar jonge koppeltjes zich konden terugtrekken, eerst in de tunnel of de beboste omgeving, later aan de kapel voor een spiritueel bezoek gevolgd door een even spiritueus bezoek aan de lokale herberg café ‘de Souterrain’. Het was een landelijk café, bekend om zijn hanegevechten of hanekampen.

Zeer populair bij het jonge volkje waren de bals die hier in een aanpalend zaaltje doorgingen op zondagnamiddag. Een lokaal orkestje of een accordeonist speelden ten dans en de aanwezigheid van de echte souterrain versterkte alleen maar de aantrekkingskracht van dit uitgaansoord. Vast schouwspel waren ook de ketsers die de schepen trokken en met hun paard niet door de tunnel stapten. Ze trokken de heuvel over en namen vaak de gelegenheid te baat om een pint te pakken, de paarden vastgemaakt aan een ring in de gevel van het café.

Door de verbreding van het kanaal in 1974 en om veiligheidsredenen zou ruim 110 jaar later tot ongenoegen van de lokale bevolking de “Souterrain” afgebroken worden. Samen met het weggraven van de berg verdwenen jaar na jaar ook de getuigenissen en herinneringen.

Tijd heelt vele wonden en dit geldt ook voor dit gebied. De natuur heeft ondertussen haar werk gedaan en heeft van het gebied een uniek en aantrekkelijke oord gemaakt mede dankzij het werk van de vele vrijwilligers die hier aan natuurbeheer doen. De omgeving is geliefd bij natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Een lokale gids neemt je graag mee in het collectief geheugen en in de mooie omgeving van het kanaal Kortrijk geleid door een gids van GidsenPlus die de plaatselijke gebeurtenissen en omgeving van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Een aanrader! www.gidsenplus.be

souterrain gin